Valolan avopalvelut

Valola tuottaa nyt myös sosiaalihuollon avopalveluita:

Lastensuojelun jälkihuolto, tuettu asuminen, perhetyö, tukihenkilötoiminta, neuropsykiatrinen valmennus.


Valolan avopalveluissa tuotetaan sosiaalihuoltolain mukaisia palveluita lapsille, nuorille ja perheille. Palveluja toteutetaan asiakkaiden kotona sekä arjen ympäristöissä. Palvelut suunnitellaan ja toteutetaan yhteistyössä läheis- ja viranomaisverkostojen kanssa. Valolan avopalveluiden tärkeänä painoalueena on tuen tarjoaminen lastensuojeluyksikkö Valonrantaan tulossa oleville ja sieltä lähteville lapsille tai nuorille ja heidän perheilleen. Tämä mahdollistaa sujuvan siirtymätyöskentelyn – käyttäytymisen ja ajattelutavan muutosten siirtyminen eri ympäristöissä näkyviksi ei tapahdu itsekseen, vaan siihen tarvitaan tukea. Avopalveluita tuotetaan myös Valonrannan ulkopuolisille tahoille Valolan työntekijöiden erityisosaamisalueita hyödyntäen. Valolan erityisosaamisalueita ovat mm. tuki kouluakäymättömälle tai muutoin koulunkäynnin haasteita kokevalle lapselle, neuropsykiatrisen valmennuksen menetelmät, autismikirjon asiantuntemus ja psykologin asiantuntemus.

Työskentely on aina suunnitelmallista ja tavoitteellista. Tavoitteet muotoillaan yhdessä lapsen tai nuoren, perheen ja verkostojen kanssa. Työskentelyprosessissa käytetään myös väliarviointeja, joiden pohjalta tavoitteiden saavuttamista arvioidaan ja tehdään tarvittavia muutoksia. Työskentelyn lopuksi tuotetaan työskentelystä yhteenveto ja sovitaan jatkosuunnitelmista ja –suosituksista.

Valolan avopalveluina tuotetaan tuettua asumista, lastensuojelun jälkihuollon ohjauspalveluita, tukihenkilötoimintaa, neuropsykiatrista valmennusta ja perhetyötä. Avopalveluiden työntekijät ovat sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisia (sosionomi, lähihoitaja, kuntoutuksen ohjaaja). Myös Valolan psykologi ja erityisluokanopettaja työskentelevät osana avopalveluiden tiimiä. Psykologin konsultaatio on tarvittaessa käytettävissä myös niissä työskentelyprosesseissa, joissa psykologin yksilötyöskentelyä ei ole. Samoin erityisluokanopettajan asiantuntemusta voidaan hyödyntää kaikissa työskentelyprosesseissa koulunkäynnin tai opiskelun tukitoimien ja tilanteen arvioinnissa.


Tuettu asuminen

Valolan avopalveluiden tuetussa asumisessa toteutetaan yksilöllisesti räätälöiden tuetun asumisen palvelukokonaisuuksia. Kohderyhmämme ovat erityisesti sijaishuollosta tai sijoituksesta avohuollon tukitoimena itsenäiseen asumiseen siirtyvät jälkihuollon asiakkuuteen oikeutetut 17-23 vuotiaat nuoret. Lisäksi Valolan avopalveluista voidaan tarjota tuetun asumisen palvelua nuorille aikuisille, joiden elämässä on erityisiä haasteita esimerkiksi opiskeluvaikeuksien tai mielenterveysongelmien vuoksi.

Asumispalvelua tarjotaan joko tuettuna asumisena asiakkaan omaan asuntoon tai tukiasumisena Valolan omaan tukiasuntoon (yksiö). Valolan oma tukiasunto sijaitsee Lastensuojeluyksikkö Valonrannan viereisessä kiinteistössä, mikä mahdollistaa tarvittaessa myös tiiviin ohjaustyöskentelyn ja päivystyspalvelun.

Tuetussa asumisessa Valolan avopalveluiden työntekijä tukee nuorta sekä omassa asunnossa tapahtuvalla ohjauksella että avustamalla lähiympäristöissä tapahtuvassa asioinnissa. Tuki ja tavoitteet suunnitellaan aina yksilöllisen tarpeen mukaan, nuoren omia toiveita kuunnellen.

Tuetussa asumisessa nuorta vahvistetaan arjenhallinnan taitoja (esim. ajanhallinta, taloustaidot, asioiminen, liikkuminen, kodinhoito, ruoanlaitto) sekä tuetaan itsenäistyvän nuoren identiteetin kehitystä. Valolan tuetussa asumisessa voidaan sopimuksen mukaan tarjota myös erityisluokanopettajan ja psykologin tukea.

Lastensuojelun jälkihuolto

Jälkihuollon tuetun asumisen lisäksi Valolan avopalveluissa tarjotaan myös jälkihuollon ohjaustyötä. Jälkihuollon tarkoituksena on tukea lapsen kotiutumista sijaishuollosta tai auttaa aikuistuvaa nuorta saavuttamaan riittävät valmiudet itsenäisen elämän aloittamiselle.

Tavoitteena laadukkaassa jälkihuollossa on nuoren toimintakyvyn, hyvinvoinnin ja voimavarojen vahvistuminen. Nuorta tuetaan oman identiteetin vahvistamisessa ja mielekkään arjen rakentamisessa. Nuorta autetaan oman sosiaalisen verkoston muodostamisessa ja vahvistamisessa. Työskentely tähtää siihen, että nuori löytää keinoja arjessa, opinnoissa ja työelämässä toimimiseen. Palvelut toteutuvat nuoren lähiympäristöissä (koti, koulu, harrastukset, työpaikka, asiointitilanteet jne.).

Jälkihuollon ohjaustyönä voidaan tukea esimerkiksi seuraavia arjen toimintoja:

  • Ajanhallinnan tukeminen: kalenterointi, ajanvaraus, riittävä aika levolle jne.
  • Taloustaidot: rahankäytön suunnitelmallisuus, laskujen maksaminen jne.
  • Asioiminen erilaisissa virastoissa
  • Julkisilla kulkuneuvoilla liikkuminen
  • Kodinhoito: siivoaminen, ruoanlaitto, pyykinpesu, kaupassakäynti

Osalla Valolan avopalvelutyöntekijöistä on erityisosaamista ja lisäkoulutusta autismikirjosta, mikä mahdollistaa laadukkaan ohjaustyön autismikirjon asiakkaille. Jälkihuollon ohjaustyö autismikirjon asiakkaalle voi sisältää arjen ohjaustyön lisäksi myös autismikirjon ominaisuudet huomioivan tukikeskusteluprosessin.

Perhetyö

"Perhetyöllä tarkoitetaan hyvinvoinnin tukemista sosiaaliohjauksella ja muulla tarvittavalla avulla tilanteissa, joissa asiakas ja hänen perheensä tai asiakkaan hoidosta vastaava henkilö, tarvitsevat tukea ja ohjausta omien voimavarojen vahvistamiseksi ja keskinäisen vuorovaikutuksen parantamiseksi. Perhetyötä annetaan erityistä tukea tarvitsevan lapsen tai nuoren terveyden ja kehityksen turvaamiseksi." (Lähde: SHL 18§)

Valolan avopalveluissa perhetyötä tehdään suunnitelmallisesti ja tavoitteellisesti. Tavoitteenasettelu tehdään yhdessä perheen ja sosiaalityöntekijän kanssa ja kirjataan asiakassuunnitelmaan. Lapsen ja perheen osallisuutta tuetaan suunnitelman laatimisessa. Tavoitteiden toteutumista sekä työskentelyn vaikuttavuutta arvioidaan säännöllisesti. Työskentely tapahtuu perheen lähiympäristöissä: kotona ja muissa arjen ympäristöissä.

Perhetyö on konkreettista yhdessä tekemistä, tilanteiden mallinnusta, psykoedukaatiota, keskustelua ja ohjausta. Työskentelymenetelminä voidaan hyödyntää myös neuropsykiatrista valmennusta ja eläinavusteista kuntoutusta. Perhetyön tavoitteena on tukea vanhemmuutta lapsen tarpeiden ja edun turvaamiseksi sekä vahvistaa perheen arjen voimavaroja.

Yhteydenotot avopalveluihin liittyen:

Kasvatusjohtaja Carina Calenius

puh. 044 230 6548 
carina.calenius@valola.net