Lapsen osallisuus


Valonrannan toiminnassa haluamme koko lastensuojelullisen prosessin ajan huolehtia nuoren ja perheen aidosta osallisuudesta. Käytännössä tämä tarkoittaa muun muassa seuraavia asioita:

  • Yhteistyön alkaessa käymme nuoren ja hänen läheistensä kanssa yhdessä läpi sovitut toimintatavat ja autamme nuorta tekemään itseään koskevia valintoja tukitoimien ja arjen järjestämistä koskien. Katso muita esimerkkejä ennakoinnista täältä.
  • Valonrannassa ymmärretään, että kunnioittava kohtaaminen ja itsemääräämisoikeuden korostaminen ovat erittäin merkittäviä tekijöitä hyvinvoinnissa ja motivaation synnyssä. Valonrannassa on selkeät, yhteiset säännöt ja jäsentynyt, harkittu arkistruktuuri. Sääntöjen merkitys ("normin takana on aina jokin arvo") käydään läpi yhdessä nuorten kanssa.
  • Nuori saa vaikuttaa huoneensa kalustukseen ja sisustukseen. Tähän kannustetaan ja ohjataan.
  • Nuoret saavat tehdä ehdotuksia ja toiveita arjen järjestelyihin liittyen myös viikoittaisissa yhteisökokouksissa. Niiden suunnittelussa on huomioitu osallisuuden mahdollistaminen - esimerkiksi se, että oman toiveen ilmaisu voi olla vaikeaa suullisesti ryhmätilanteessa tai ilman vaihtoehtoja. Toiveita ja ehdotuksia voidaan näin ollen kerätä erilaisin keinoin, esimerkiksi lomakkeeseen rastittamalla tai kirjoittaen.
  • Nuorta ohjataan ja kannustetaan yhteydenpidossa oman verkostonsa kanssa. Nuoria ohjataan ja kannustetaan huolehtimaan omien oikeuksiensa toteutumisesta.