Koulunkäynnin tuen monet mahdollisuudet

28.03.2025

Lastensuojeluyksikkö Valonranta on ollut nyt reilu kaksi vuotta auki. Yhtenä Valonrannan vahvuuksista on koulunkäynnin vahva tuki. Perusopetuslain mukaan oppilaalla on oikeus saada riittävää oppimisen ja koulunkäynnin tukea heti tuen tarpeen ilmetessä. Oppilaan koululta saaman tuen tulee olla joustavaa, pitkäjänteisesti suunniteltua ja tuen tarpeen mukaan muuttuvaa. Kahden vuoden aikana Valonrannan lapset ja nuoret ovat tarvinneet monenlaista tukea peruskoulussa sekä toisen asteen opinnoissa. Tässä pieni katsaus siihen, millaisia erilaisia tukimuotoja Valonrannan sijoituksen aikana peruskoulua käyneet lapset ovat saaneet.

Erityiset painoalueet

Erityisiä painoalueita voidaan käyttää eriyttämisen menetelmänä tehostetussa ja erityisessä tuessa. Erityisissä painoalueissa tavoitteena on auttaa oppilasta oppimaan oppiaineen välttämättömät sisällöt. Oppilas siis pyrkii oman vuosiluokkansa tavoitteisiin, mutta opittavaa sisältöä karsitaan. Ei siis ole mahdollista, että oppiaineen tavoitteita tai sisältöjä valittaisiin aiemmilta vuosiluokilta. Mikäli oppilas ei saavuta edes oppiaineen keskeisiin sisältöihin liittyviä tavoitteita hyväksytysti, oppiaine voidaan yksilöllistää. Toisin sanoen pääsääntöisesti oppiainetta ei voi yksilöllistää, ellei ensin ole kokeiltu opiskelua erityisin painoaluein.

Erityiset painoalueet mahdollistavat keskittymisen olennaiseen sisältöön ja tällöin usein pyritään alimpiin arvosanoihin. Valonrannassa erityisiä painoalueita on käytetty esimerkiksi niillä oppilailla, joilla on repaleinen koulunkäyntihistoria ja paljon poissaoloja. Heidät on mahdollisesti siirretty vuosiluokkiin sitomattomaan opetukseen, ja he usein opiskelevat alempien vuosiluokkien opintoja. Erityisillä painoalueilla on haluttu varmistaa opiskelujen eteneminen ja madaltaa kynnystä opintoihin. Oman kokemukseni mukaan oppilasta motivoi, kun hän näkee pystyvänsä oppimaan minimitavoitteet ja pääsee etenemään opinnoissaan.

Vuosiluokkiin sitomaton opetus eli VSOP

Jos kahdeksasluokkalainen "Pekka" jää luokalle, koska sai historiasta lukuvuositodistukseen arvosanaksi neljä, Pekan kaikki 8.-luokan opintojen suoritukset raukeavat. Siispä seuraavana syksynä Pekan pitäisi opiskella kaikki 8.-luokan oppisisällöt kaikista oppiaineista uudelleen. Jos Pekalle tehtäisiinkin vuosiluokkiin sitomattoman opetuksen päätös, hän jatkaisi seuraavana syksynä 9.-luokalle, kuten muutkin hänen luokkalaisensa. Koulussa Pekalle tehtäisiin suunnitelma, miten suorittaa 8.-luokan historia hyväksytysti.

Vuosiluokkiin sitomaton opetus eli VSOP voidaan toteuttaa kaikilla tuen asteilla. Se voidaan tehdä yhteen, useampaan tai kaikkiin oppiaineisiin. Vuosiluokkiin sitomaton opetus mahdollistaa omaan tahtiin etenemisen, ja oppilasta yleensä motivoi tieto siitä, että jokainen opiskeltu kokonaisuus on lähempänä peruskoulun päättötodistusta.

Vuosiluokkiin sitomatonta opetusta on Valonrannassa käytetty muun muassa niiden nuorten kohdalla, joilla on ollut pitkittynyttä kouluakäymättömyyttä. Kun heidät on saatu aktivoitua takaisin opintojen pariin, on vuosiluokkiin sitomaton opetus ollut monella ehdottoman tärkeä motivaation kannalta. Joillakin Valonrannan nuorilla vuosiluokkiin sitomaton opetus on mahdollistanut sen, että kerrallaan on opiskeltu vain muutamaa oppiainetta. Kun ne on saatu valmiiksi, on siirrytty seuraaviin oppiaineisiin. Valonrannassa tämä on ollut toimivaa esimerkiksi oppilailla, joilla on tavanomaista vuosiviikkotuntimäärää pienempi tuntimäärä. Vuosiluokkiin sitomattomassa opiskelussa opiskelija voi myös edetä nopeampaan tahtiin yhdessä tai useammassa oppiaineessa. Tämä mahdollistaa joustavan etenemisen ja opintojen räätälöinnin hyvinkin yksilöllisesti.

Oppimäärän yksilöllistäminen

Kun oppilas on opiskellut erityisiä painoalueita minimitavoittein eikä siltikään ole saanut suoritettua oppiainetta hyväksytysti, voidaan oppiaine yksilöllistää. Tämä tarkoittaa sitä, että oppilaalle asetetaan omien edellytystensä mukaiset tavoitteet oppiaineeseen. Tavoitteet ja sisällöt voivat olla johdettuja oman vuosiluokan yleisistä tavoitteista ja sisällöistä, mutta usein ne ovat alempien vuosiluokkien sisältöjä ja tavoitteita. Oppiaineen voi yksilöllistää ainoastaan erityisen tuen oppilaalla. Tämä tarkoittaa sitä, että oppilaalle on täytynyt tehdä pedagoginen selvitys, jossa määritellään myös erityisen tuen tarve. Erityisen tuen päätöksen ja siten myös yksilöllistämisen pohjalle tarvitaan opettajien arviointi oppimisen etenemisestä sekä oppilashuollon ammattihenkilöiden kanssa moniammatillisena yhteistyönä tehty selvitys oppilaan saamasta tehostetusta tuesta ja oppilaan kokonaistilanteesta. Pedagogista selvitystä tulee tarvittaessa täydentää psykologisella tai lääketieteellisellä asiantuntijalausunnolla tai vastaavalla sosiaalisella selvityksellä. Tyypillisesti yksilöllistämistä varten tarvitaan psykologin tutkimus oppimiskyvystä. Motivaation puute tai runsaat poissaolot eivät ole yksistään peruste yksilöllistää oppiainetta. Oppimäärän yksilöllistämisellä voi olla vaikutuksia jatko-opintoihin.

Erityiset opetusjärjestelyt, PoL18§

Erityisillä opetusjärjestelyillä opetusta voidaan järjestää muulla tavalla kuin perusopetuslaissa tai opetussuunnitelman perusteissa on määrätty. Perusopetuslain 18§:n mukaan opiskelu voidaan järjestää toisin, jos a) oppilaalla katsotaan joltakin osin ennestään olevan perusopetuksen oppimäärää vastaavat tiedot ja taidot, b) perusopetuksen oppimäärän suorittaminen olisi oppilaalle olosuhteet ja aikaisemmat opinnot huomioon ottaen joltakin osin kohtuutonta tai c) se on perusteltua oppilaan terveydentilaan liittyvistä syistä. Seuraavaksi esittelen kaksi esimerkkiä PoL18§:n mukaisista erityisistä opetusjärjestelyistä eli viikkotuntimäärän vähentäminen ja oppiaineesta vapauttaminen.

Viikkotuntimäärän vähentäminen: Usealla Valonrannan nuorella on ollut jossain vaiheessa opintojaan käytössä kevennetty kouluviikko. Tämä tarkoittaa sitä, että oppilaan viikkotuntimäärää on vähennetty tietyksi ajaksi. Usein oppilas on saattanut olla pitkäänkin kouluakäymätön tai hänen elämäntilanteensa on ollut kuormittava ja voimavaroja koulunkäyntiin on vain vähän. Tällöin voi olla aiheellista keventää kouluviikkoa sovitusti. Jokaisen oppilaan kohdalla kevennykset tehdään yksilöllisesti sopien. Valonrannassa oppilailla, joilla on vähennetty oppituntien määrää, on myös ollut erityiset painoalueet ainakin joissakin oppiaineissa. Valonrannassa on myös ollut monia lapsia, jotka ovat aloittaneet opiskelun pelkästään Valonrannassa Valonrannan oman erityisluokanopettajan johdolla. Näillä lapsilla on koulupaikka lähikoulussa, ja oman koulun kanssa yhteisesti sovitaan, miten opinnoissa edetään ja miten arviointi tapahtuu. Kun koulunkäyntiä on saatu aktivoitua Valonrannassa, on hiljalleen siirrytty opiskelemaan omaan kouluun tuntimääriä koko ajan kasvattaen. Valonrannassa on myös ollut nuoria, jotka ovat saattaneet opiskella useita kuukausia osittain Valonrannassa ja osittain omassa koulussaan. Tämä on mahdollista erityisillä opetusjärjestelyillä. Näin oppilasta voidaan aktivoida opiskeluihin ja tukea kouluun palaamiseen hyvin joustavasti ja yksilöllisesti.

Oppineen opiskelusta vapauttaminen: Oppiaineesta vapauttaminen on hyvin harvinaista. Valonrannan historiassa ei ole vielä ollut peruskoululaista, joka olisi vapautettu jonkun oppiaineen opiskelusta kokonaan. Oppiaineesta vapauttaminen perustuu aina yksilölliseen harkintaan. Ennen oppiaineesta vapauttamista on oppilaan täytynyt opiskella oppiainetta yksilöllisesti asetettujen tavoitteiden mukaisesti (oppimäärän yksilöllistäminen). Joskus vapauttaminen voi johtua oppilaan terveydentilasta, tällöin vapauttamiseen tarvitaan lausunto hoitavalta taholta. Jos oppiaineesta vapauttaminen on muuta kuin tilapäistä, on oppilaalle järjestettävä vuosiviikkotuntimäärän mukaisesti muuta opetusta tai ohjattua toimintaa.

Erityisopetus

Oppilaalla on oikeus saada erityisopetusta, jos hänellä on oppimisvaikeuksia tai koulunkäynnin vaikeuksia. Opetusta voi saada muun opetuksen yhteydessä tai osittain tai kokonaan erityisluokalla. Kouluilla on jonkin verran eroja siinä, miten ne järjestävät erityisopetusta. Valonrannan nuoret ovat saaneet esimerkiksi matikan ja ruotsin tunnilla erityisopetusta pienryhmässä. Osa taas opiskelee laajojen oppimisvaikeuksien vuoksi erityisluokassa kokoaikaisesti.

Sisukas-toiminta

Sisukas-työskentelymalli tukee sijoitettujen lasten koulunkäyntiä. Mikkelissä Sisukas-toiminta on alkanut viime vuonna. Sisukas-opettaja tapaa Mikkeliin sijoitetun lapsen ja koordinoi lapsen pedagogisten asiakirjojen siirtymistä sekä selvittää koulunkäyntiin vaikuttavia tekijöitä sekä lapsen koulunkäynnin kannalta tärkeitä verkostoja. Hän selvittää lapsen vahvuuksia ja tuen tarpeita. Opettaja järjestää verkostotapaamisen ja on tarvittaessa apuna myös laatimassa pedagogisia asiakirjoja. Sisukas opettaja seuraa sijoitetun lapsen koulunkäyntiä kahden vuoden ajan.

Sijaishuollossa olevilla lapsilla koulumenestys ja vertaissuhteissa pärjääminen ovat tutkimusten mukaan tärkeimpiä suojaavia ja syrjäytymistä ennaltaehkäiseviä tekijöitä. Sisukas-toiminta pyrkii tukemaan lapsen koulunkäyntiä heti sijoituksen alusta alkaen. Sisukas-toiminnassa keskeistä on aikuisten välinen yhteistyö ja oppimisympäristön järjestäminen niin, että lapsen tasavertaiset oikeudet oppimiseen mahdollistuvat. (Sisukas-työskentelymallin yleisesite 2024)

Matkalla valoisampaan arkeen

Valonrannassa koulunkäynnin tuki on ollut keskeinen osa lasten ja nuorten kuntouttavaa arkea. Erilaiset tukimuodot, kuten erityiset painoalueet, vuosiluokkiin sitomaton opetus ja erityiset opetusjärjestelyt ovat mahdollistaneet oppimisen jatkumisen yksilöllisesti ja joustavasti. Jokaisella lapsella on oikeus saada tarvitsemansa tuki koulunkäynnin onnistumiseksi. Valonrannassa on pyritty tukemaan ja aktivoimaan koulunkäyntiä, haastavissakin elämäntilanteissa. Tavoitteena on ollut myös vahvistaa lasten uskoa omiin kykyihinsä oppijoina ja koululaisina. Valonrannan toimintamalli on jo reilun kahden vuoden ajan osoittanut useamman kerran, kuinka merkityksellistä yksilöllinen ja oikea-aikainen tuki voi olla ja millaisia myönteisiä muutoksia lasten elämässä se voi mahdollistaa.

Blogitekstin kirjoittaja on Valonrannan erityisluokanopettaja Veera Tammiruusu, jonka työkalupakkiin on tarttunut pitkältä uralta jos jonkinlaisia koulunkäynnin tuen välineitä! Ja tärkeimpänä ehkä kuitenkin oppilaan kiireetön kohtaaminen ja tarkasti kuunteleminen.