Ennakointi ja strukturointi


Ennakointi, stukturointi ja saavutettavuus ovat tärkeimpiä arvoja Valonrannan arjessa. Päivä- sekä viikko-ohjelmat ovat jäsenneltyjä ja arjessa on toistuvia rutiineja. Struktuurit ovat nuorten nähtävillä, jolloin päivän ja viikon etenemistä voi jatkuvasti seurata. Ymmärtämistä helpotetaan selkeällä kielellä ja tarvittaessa vuorovaikutukseen lisätään visuaalisuus, joka tukee myös muistia. Syy- ja seuraussuhteiden ja "ensin-sitten" -tapahtumien esittäminen visuaalisesti sekä ylipäätään kynän ja paperin käyttö ohjaustilanteissa on ohjaajille tuttua ja luontevaa. Valonrannan henkilökunta ymmärtää pikapiirustuksen ja sosiaalisten tarinoiden merkityksen arjen sujumisessa sekä erilaisten tilanteiden harjoittelussa. Jokaisen erilaisuus ja yksilölliset tarpeet huomioidaan siten, että osallistuminen ja yhdessä tekeminen mahdollistuisivat. Nuorten erilaiset tarpeet kuten lepohetket ja henkilökohtaisen tilan tarve ymmärretään. Valonrannan aikuisilla on aito halu huomioida nuoren kognitiiviset, sosiaaliset sekä fyysiset esteet ja mahdollisuuksien mukaan vähentää niitä.

Hyvin toteutettu ennakointi on merkittävä tekijä lapsen turvallisuuden tunteen ja hyvän luottamussuhteen rakentumisessa.


Ennakointia ja strukturointia hyödynnetään muun muassa seuraavilla tavoilla:

  • Aloitamme työskentelyn nuoren ja perheen kanssa käymällä tulevaa suunnitelmaa läpi yksilöllisesti muotoillun ennakointimateriaalin eli kiinnittymiskansion avulla. Sen kautta nuori pääsee osalliseksi päätöksenteossa. Kiinnittymiskansiossa kerrotaan suunnitellusta prosessista selkokielisesti sekä esitellään Valonrantaa kuvien kera. Kiinnittymiskansiossa on esimerkiksi rastituslistoja liittyen mieluisiin ja epämieluisiin kouluaineisiin sekä toiveisiin omaa huonetta koskien.
  • Selkokieliset ja kuvitetut koko yhteisöä koskevat aikataulut ja ohjeet ovat Valonrannassa jatkuvasti nähtävillä.
  • Teemme tarpeen mukaan yksilölliset, kuvitetut aikataulu-/toiminnanohjausstruktuurit esimerkiksi koulutunneille, koulupäivään, aamu- ja iltatoimiin ja ruokailuun.
  • Ennakoimme perusaikatauluun tulevia muutoksia huolellisesti ja tarvittaessa visualisoiden.
  • Kotiharjoitteluita ennakoidaan huolellisesti ja harjoittelun käytänteet sovitaan lapsen ja perheen osallisuutta korostaen.
  • Konsultoimme ja ohjaamme ennakoinnin ja strukturoinnin menetelmissä yhteistyötahojamme (koulu, koti ym.).